Signaleren en in gesprek gaan over eenzaamheid

Vrijwillige medewerkers ontmoeten in hun vrijwilligerswerk mensen in eenzaamheid, vangen belangrijke signalen op en kunnen het verschil voor deze mensen maken.

Eenzaamheid staat meer en meer in de belangstelling. Er komt steeds meer zicht op de negatieve gevolgen van eenzaamheid voor mensen die hiermee kampen. Bij alle leeftijden komt eenzaamheid voor, wel lopen bepaalde groepen meer kans om met eenzaamheid in aanraking te komen. Gelukkig is er veel bekend over wat vereenzamen kan voorkomen en verminderen, en vooral ook wat de bijdrage hierin van de omgeving kan zijn.

Nieuwe inzichten
Tijdens de workshop wordt informatie gegeven over wat oorzaken van eenzaamheid zijn en welke gevolgen er zijn voor het brein en het functioneren van mensen in eenzaamheid. Toegelicht wordt waarom mensen met eenzaamheid soms moeilijk in beweging komen en hoe dit doorbroken kan worden. Ook komen aanpakken die werken aan bod en worden tips gegeven voor het voeren van gesprekken, zodat stapjes gezet kunnen worden om eenzaamheid aan te pakken.

De workshop wordt verzorgd door Irene Zijlstra van het Vrijwilligers College.

< Terug naar overzicht

Aanmelden

Top